You are here

Sağlık Çalışanlarına 3D Yazıcılarla Destek / Health Workers Supported with 3D Printing

Makine Mühendisliği Bölümü laboratuvarında, Makine, Endüstri Mühendisliği ve Mimarlık bölümlerinin üç boyutlu yazıcıları ile sağlık çalışanları için 7 gün 24 saat maske ve yüz siperliği üretilmeye başlandı.

Türkiye’de 3 boyutlu yazıcısı olan kişilerin bir araya gelerek sağlık çalışanlarına yardım etmek için kurdukları bir topluluk olan “3 boyutlu destek oluşumu” bünyesinde üretilmekte olan yüz siperleri, AGÜ’nün finansmanı ile imal edilerek, gönüllülük esasına göre karşılıksız, bağış olarak sağlık çalışanlarına sunuluyor.

Maske ve yüz siperleri Türkiye’de, 28 adet 3 boyutlu yazıcı ile, en fazla 3 boyutlu yazıcıya sahip olan Abdullah Gül Üniversitesi’nde, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Faruk Keçeci’nin gözetiminde, Pakistan uyruklu Fasih Munir Malik ve Syed Faiz Ali adlı Makina Mühendisliği öğrencileri tarafından imal ediliyor.

Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Keçeci, özellikle yabancı öğrencilerin bu çalışmaya gönüllü olarak katılmalarından ve Kayseri’deki sağlık çalışanlarına destek vermelerinden memnuniyet duyduklarını söyledi

At the Mechanical Engineering Labs, face masks and shield are being produced 24/7 with the 3D printers belonging to the departments of the Mechanical and Industrial Engineering and Architecture.

The face shields are being given to health workers as donations and are being produced by volunteers using the finances of AGU. The manufacturing is conducted as part of the "3-dimensional support society" established by individuals with possession of 3D printers in Turkey to lend support to health workers.

Face masks and shields are being manufactured by Pakistani nationals Fasih Munir Malik and Syed Faiz Ali, both Mechanical Engineering students of AGU, under the supervision of Prof. Emin Faruk Keçeci at Abdullah Gül University, which has the highest number of 3D printers, twenty-eight, in Turkey.

Prof. Keçeci, faculty member of the Mechanical Engineering, stated that he was particularly pleased that international students were volunteers for the task and showing their support to health workers in Kayseri.

Share