You are here

Korona Virüsü ve Korunma Yolları I Coronavirus and How to Protect Yourself

Prof. Dr. Alaattin Şen / AGÜ Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı

Son Koronavirüs salgını haberi dünyanın çok ciddi olarak endişe duymasına yol açtı ve küresel anlamda bir aksiyon alınması hususunda Dünya Sağlık Örgütü bir dizi kararlar aldı ve internet sitesinde de bu konuda bilgi ve veriler paylaşmaya devam ediyor.

Virüs 2019-nCoV adını morfolojisinden almaktadır, virüsün yüzeyini kaplayan taç benzeri yapılar. Bilim insanları şu an bildirilenden çok daha fazla insanı enfekte etmiş olabileceğini düşünüyor. Her ne kadar Çin devleti çok sıkı bir karantina uygulasa da belki de bu konuda geç kalınmış olması virüsün Çin ve uzak doğu dışında Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya kıtalarında rapor edilmiş durumdadır. Bu nedenle salgının yayılmacı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Aslında 2019-nCoV enfeksiyonu diğer viral grip enfeksiyonları ve özellikle SARS enfeksiyonu semptomlarına çok benzer semptomlar üretmektedir. Belki ürkütücü olan ölüm oranının yüksek olmasıdır (bu konuda her ne kadar net doğrulanmış veriler olmasa) ve dünya genelinde endişeye yol açmaktadır.

Korona virüs (CoV) genom yapısında nispeten büyük ve karmaşık bir RNA içermektedir. Bu nedenle de hızlı mutasyon geçirmekte ve yeni konakçılara adaptasyonu hızlı ve çabuk olmaktadır. Bilimsel çalışmalar 2019-nCoV virüsünün insan kaynaklı bir virüs olmadığını, insandan önce yarasa veya değişik canlılarda değişimlere ve rekombinasyonlara uğradıktan sonra insanı enfekte ettiğini desteklemektedir. Fakat mevcut halde, enfekte bir insanın öksürük ya da hapşırması ile ortama salınan aerosolik zerrecikler ile insandan insana taşınıp geçebilmekte ve yayılabilmektedir. Bu nedenle de enfekte ortamlarda dikkatli olunması önemlidir.

Tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi viral enfeksiyonlar bağışıklık sistemi zayıf olan ya da bağışıklık sistemi baskılama ilaçları alan insanlarda daha etkili ve tehlikeli olmaktadır. Çünkü özgün olarak 2019-nCoV virüsü için geliştirilmiş ilaç hali hazırda mevcut değildir ve klasik tüm bu tür salgınlarda olduğu gibi yeni bir aşı ya da ilaç geliştirme süreci salgının doğal olarak son bulmasından önce üretilememektedir. Dolayısı ile de herhangi bir aşı ya da ilaç üretildiğinde muhtemelen deneme yapılacak hasta kalmayacaktır. Bu anlamda daha önceki benzer salgınlardan öğrenilecek şeyler olabilir. Bu noktada önemli bir konuda doğru teşhis edilmesidir. Yine de enfekte insanlardan izole edilen genomlar belirlendi ve bu virüsün kesin teşhisi için gerekli prob ve primerler tasarlandı ve kullanılmaya başlandı. Bu aslında teknolojik olarak gelinen yeni nesil dizilemenin bir başarılı sonucudur. Bunlara Dünya Sağlık Örgütü’nün internet adresinde ulaşmak mümkündür

Genel anlamda halka açık, kalabalık ve küresel dolaşıma açık ortamlarda hijyene dikkat etmek, ellerimiz ile çıplak zeminlere dokunmamak, maske takmak gibi önlemler korunmak açısından önemli ve yeterli olacaktır. Bu gibi ortamlarda ellerimizi alkol ile dezenfekte etmekte önemli olacaktır. Her ne kadar kültürel olarak bizde tüketilmiyorsa da bu dönemde işlenmeden tüketilen suşi, midye ve hayvansal gıdalardan uzak durmak da önemli bir korunma olacaktır. Tüm bunlara rağmen bir enfeksiyon şüphesi (öksürük, ateş, burun akması vb.) duyuluyorsa kesin teşhis için mutlaka doktora gidilmeli, kendi kendine tedavi uygulanmamalıdır. Antibiyotik ya da bitkisel tedavilere başvurulmamalıdır.

Prof. Alaattin Şen / Dean of AGU Life and Natural Sciences

The news of the novel Coronavirus outbreak has caused serious global concern, and the World Health Organization has taken a series of decisions for a global action and keeps posting new information and data on its website.

The virus was named 2019-nCoV due to its morphology, crown-like projections covering the virus surface. Scientists believe that the virus may have infected more people than currently reported. Although the Chinese government has imposed a very strict quarantine, perhaps it was late in this regard as there are reported cases now in Europe, North America and Australia outside of China and the far east. Therefore, it would not be wrong to claim that the outbreak is spreading.

In fact, symptoms of the 2019-nCoV infection are very similar to those of other viral flu infections, especially SARS. Perhaps what is frightening is the high death rate (although there are no clear confirmed data in this regard), and that causes a worldwide concern.

The coronavirus (CoV) genome contains a relatively large and complex RNA. Therefore, it undergoes rapid mutations and adapts to new hosts fast. Scientific studies support that the 2019-nCoV is not a man-made virus, it has infected humans after undergoing changes or recombination in bats or other living things. However, in its current state, it can be transmitted and spread from person to person with aerosol particles released into atmosphere by coughs or sneezes of an infected person. That's why, it is important to be careful in infected environments.

As with all infections, viral infections are more effective and dangerous for people who have weak immune systems or take immunosuppressive drugs. There is not yet a drug developed for the 2019-nCoV and as in the case of all outbreaks, a new vaccine or drug cannot be created before the outbreak naturally ends. Consequently, there won't be any infected patients for tests in case of a possible vaccine or drug. In this sense, there might be a few things to learn from previous similar outbreaks. Correct diagnosis is one important issue, for instance. Nevertheless, genomes from infected people have been identified, and the probes and primers required for the precise diagnosis of the virus have been designed and are ready for use. This is actually a successful result of the next generation sequencing and how far technology has gone. They are available on the World Health Organization website.

In general, measures such as minding hygiene in public, crowds, and in environments open to global circulation of people, refraining from touching bare surfaces with hands, wearing a mask are important and sufficient for protection from the virus. In such environments, it is also important to disinfect hands with alcohol. Although they are not culturally consumed in our society, another important measure is to stay away from raw food, be it sushi, mussels, or animal source foods in this period. Nevertheless, if you suspect an infection (due to cough, fever, runny nose, etc.), see a doctor for diagnosis and avoid self-treatment. Antibiotic or herbal treatments should not be used.

Share