You are here

Ulu Önder Atatürk Anıldı I Great Leader Atatürk Commemorated

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk aramızdan ayrılışının 80'nci yıldönümünde AGÜ’de de törenle anıldı.

Sümer Kampüsü Rektörlük Binası önündeki tören alanında yapılan anma töreni 09.05’te sirenlerin çalmasıyla başladı, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.

Törende ilk olarak Türk Dili Bölümü Başkanlığı Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Kayasandık günün anlam ve önemini anlattı.

Atatürk’ün yurtseverliği, inkılap ve ilkeleri hatırlatan Kayasandık, “15 Temmuz darbe girişimi ile derin bir sarsıntı geçiren Türk Ulusu olarak, Mustafa Kemal Atatürk ve cumhuriyetimizi kuran kahramanlara minnet ve şükran duygularımız artarak büyüyor. Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 80. yıldönümünde anarken, aslında tek yapmamız gereken onu anlamaya çalışmaktır” dedi.

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Özgür Balkılıç da konuşmasında Atatürk’ün yurttaşlık ve vatan sevgisini anlattı.

“Mustafa Kemal ve onun mirası, onun mirasının izini, her şeyden önce cumhuriyet, yani cumhurun iktidarı fikrinde, yurttaşlık ideasında ve yurttaşlık bilincinde sürebiliriz” diyen Dr. Balkılıç, Atatürk’ün idealist olduğunu vurguladı.

Balkılıç, “Atatürk’ün reformlarının en önemli hedeflerinden birisi de halkın arasında yaygın dogmatik düşünce tarzına karşı rasyonel, bilimsel düşünceyi yaymaktır. Kısacası aklın krallığını kurmaktır bu coğrafyada. Her türlü değeri sorgulama cesaretine sahip, zihni açık öğrenme merakı hiç bitmeyen nesiller yetiştirmektir. Bunun için eğitim reformunun en önemli bileşenlerinden bir tanesi de üniversite reformudur” diye konuştu.

Atatürk’ün toprağına ve halkına bağlı olduğunu, ancak bu sevginin kör bir sevgi olmadığını belirten Balkılıç, ülkesinin ve halkının yaşadığı trajedinin bütün sorumluluğunu üzerine aldığını sırtına aldığını ve bunun için bütün ömrünü adadığını kaydetti.

Balkılıç, “Tam da bunun içindir ki Atatürk, bizim ne yüreğimizden ne de aklımızdan çıkmayacaktır” dedi.

Anma törenine akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Great Leader Mustafa Kemal Atatürk, founder of our Republic, was also commemorated at Abdullah Gül University (AGU) on the 80th anniversary of his passing during a memorial ceremony.

The ceremony was held in front of the Rectorate Building on the Sümer Campus. A moment of silence was observed with sirens wailing at 09.05 and it was followed by the recital of the National Anthem.

Then, Dr. Ahmet Kayasandık from the Turkish Language and Literature gave a speech at the ceremony marking the meaning and importance of the day.

Reminding Atatürk's patriotism, reforms and principles, Kayasandık said: "The Turkish Nation, who was deeply shocked by the July 15 coup attempt, shows increasingly more gratitude and appreciation towards Mustafa Kemal Atatürk and heroes who founded our Republic. On the day marking the 80th anniversary of his passing, in fact the only thing we need to do is trying to understand Atatürk."

Dr. Özgür Balkılıç from the Humanities and Social Sciences also talked about Atatürk's patriotism and love of his nation.

"We can follow Mustafa Kemal and his legacy, or the track of this legacy, first and foremost in the idea of republic, meaning the power of the public, of citizenship and in awareness of citizenship," said Dr. Balkılıç and stressed the idealist character of Atatürk.

Balkılıç added: "One of the most important targets of Atatürk's reforms was to spread rational, scientific thinking against dogmatic mentality prevailing in the public. In short, he wanted the reason to reign in this geography. He aimed at raising new generations who would have the courage to question every value, be open-minded and ever curious. For that reason, university reform was one crucial component of the education reform."

Balkılıç stressed that Atatürk was devoted to his land and people; however, his love was not blind; that he carried all the responsibility of tragedies his country and people suffered on his shoulders and for that reason devotedly worked until his demise.

Balkılıç said, "That's exactly why, Atatürk will always be in our hearts and minds."

Students, academic and administrative staff attended the memorial ceremony.

Share